Verstopping van de betonpomp - Oorzaken en oplossing
Oorzaken van blokkades Er zijn in principe drie hoofdoorzaken van verstoppingen in de pomplijn: een tekortkoming in het mixontwerp, problemen met de pijpleiding zelf en de menselijke factor, of een bedieningsfout.
De verkeerde mix
Het meest voorkomende mengprobleem is beton dat zijn aanmaakwater niet vasthoudt. Beton kan bloeden als gevolg van slecht gesorteerd zand waardoor water kan bloeden door de kleine kanaaltjes die zijn gevormd door holtes in het zand of als het beton te nat is.
verkoop van steenbetonstempels
Onvoldoende menging kan segregatie in het mengsel veroorzaken. Voor succesvol pompen moet het aggregaat een volledige coating van cementspecie hebben om het mengsel te smeren terwijl het wordt gepompt.
Een vertraging bij het plaatsen van het beton als gevolg van verkeers- of bouwplaatsproblemen, evenals warme weersomstandigheden, kan ertoe leiden dat het beton voortijdig begint te harden. Hierdoor ontstaat een mengsel dat mogelijk te stijf is om te verpompen, omdat het de pompcilinders niet vult, waardoor een te hoge pompdruk ontstaat.
Problemen met de pijplijn
Het gehele pompsysteem moet worden beoordeeld op de taak die het moet uitvoeren. Overwegingen zijn onder meer een systeem met de juiste afmetingen inclusief pompcapaciteit en motorvermogen om het beton over de volledige lengte van de pijpleiding te verplaatsen.
Leidingen die niet goed zijn gereinigd, kunnen verstoppingen veroorzaken waar oud beton is uitgehard en kunnen bloeding en segregatie veroorzaken. Defecte koppelingen, pakkingen of laskragen kunnen ook leiden tot verlies van grout.
Een ander ding om op te letten zijn bochten die te kort, te scherp of te talrijk zijn, die allemaal de pompdruk van beton verhogen. Variaties in de diameter van de pijpleiding, zoals wanneer een slang met een grotere diameter wordt gekoppeld aan een kleinere, kunnen verstoppingen of rotsopstoppingen veroorzaken omdat het beton niet zo snel door de pijpleiding met een kleinere diameter kan stromen.
Operator-fout
De meest voorkomende fout van onervaren operators is het onjuist instellen van het pompsysteem. Operators moeten weten dat ze elke taak zo moeten instellen dat de buis of slang alleen hoeft te worden verwijderd, niet toegevoegd. Dit komt omdat als de plaatsende ploeg een slang moet toevoegen zodra het gieten bezig is, de droge omstandigheden in de toegevoegde slang waarschijnlijk een verstopping zullen veroorzaken.
Onzorgvuldig omgaan met flexibele rubberen afvoerslangen kan ook een probleem zijn, omdat knikken kan optreden. Een rotsblokkade is waarschijnlijk het eindresultaat van een geknikte slang, omdat de binnendiameter van de slang wordt verkleind, waardoor het aggregaat in de leiding wordt vastgehouden terwijl het smerende specie wordt doorgelaten. Voortijdige plaatselijke slijtage van de slang en eventueel breuk van de slang kan ook optreden op het punt waar de slang is geknikt.
Een blokkade lokaliseren Betonpomppersoneel en de betonpomp moeten voortdurend op de hoogte zijn van de mogelijkheid van een verstopping van de pomplijn of een vastgelopen steen, en in staat zijn om deze snel en veilig te verwijderen. Variaties in het mengsel, of het nu te rotsachtig, nat of droog vreemd materiaal in het mengsel is (zoals oud beton dat is afgebroken van mixervinnen of ongemengde klonten beton) en andere afwijkingen in het mengsel zijn tips dat er problemen kunnen zijn opgetreden of kunnen op het punt staan te gebeuren.
Een stijging van de leidingweerstand, zoals weergegeven op de pompmanometer, duidt op een verstopping van de leiding. De eerste verdachte plek voor verstopping is het verloopstuk, dat de betonpomp met het leidingsysteem verbindt. Een snelle drukopbouw voorafgaand aan de blokkering geeft aan dat de verstopping het meest waarschijnlijk is in het pompgebied. Langzame drukopbouw duidt op een storing verderop in de lijn, dichter bij het afleveruiteinde.
De operator moet het systeem onderzoeken, vooral bij de bochten of de afvoerslang. Dit kan door met de hamer langs de pijpleiding te tikken. Waar beton vast komt te zitten, zal de hamer een doffe klap produceren in tegenstelling tot een meer rinkelend geluid wanneer de lijn duidelijk is.
Alle pijpverbindingen moeten ook worden geïnspecteerd op groutlekkage, aangezien dit kan duiden op groutverlies en daaropvolgende verstopping.
Door voorzichtig over de afvoerslang te lopen of erop te gaan staan om deze in te drukken, kan een verstopping worden gelokaliseerd waar de zachte slang stevig wordt, wat wijst op vastgelopen aggregaat.
De blokkering opheffen Door afwisselend de pomp om te draaien en het pompen voor een paar cycli te hervatten, kan de pompbediende mogelijk een kleine rotsblokkade losbreken. Dit zou echter niet meer dan een paar keer moeten worden geprobeerd, omdat het de pijpleiding nog nauwer kan blokkeren. Als de omkeermethode niet werkt, moet de operator de blokkering lokaliseren en vervolgens de lijn doorbreken en verwijderen.
Zorg er altijd voor dat de leiding niet meer onder druk staat voordat u een verstopping opheft. Ga aan een kant van de lijn staan en verwijder de koppeling die zich het dichtst bij de blokkering bevindt. Laat al het vrij stromende beton uit het open uiteinde van de lijn lopen door de lijn op te tillen, buig dan de slang of tik op de pijpleiding in het gebied van de jam en schud losse deeltjes eruit.
Belangrijke veiligheidstip : Gebruik NOOIT perslucht om een verstopping in de leiding te verhelpen. Als een sterk verhoogde pompdruk de verstopping niet kan verplaatsen, kan perslucht dat ook niet. Hoewel het gebruik van perslucht met de juiste veiligheidsmaatregelen OK is voor het reinigen van niet-geblokkeerde delen van de buis, kan het gebruik ervan op verstoppingen allerlei problemen veroorzaken, inclusief de noodzaak om de opgebouwde luchtdruk te verminderen, achtergebleven luchtzakken en extra verstoppingen als gevolg van segregatie.