Funderingsproblemen veroorzaakt door uitgestrekte bodems

Met dank aan: Geology.com.
Uitgestrekte bodems, met een hoog gehalte aan absorberende klei, kunnen de druk op betonnen funderingsmuren echt uitoefenen. Deze bodems zwellen op als ze nat worden, met een volumetoename van 10% of meer. Dat is genoeg druk om betonnen funderingsmuren en vloerplaten te kraken en zelfs funderingsbewegingen te veroorzaken, wat resulteert in schade aan de bovenste verdiepingen van een huis of gebouw. Tot overmaat van ramp krimpen uitgestrekte bodems ook als ze uitdrogen. Deze cyclus van krimp en zwelling zet herhaaldelijk spanning op betonnen funderingen en kan scheuren in de grond veroorzaken waardoor water kan wegvloeien naar keldermuren.
Welke locaties hebben bodems met veel uitgestrekte klei '?
hoeveel zakken beton van 60 pond per tuin
Uitgestrekte bodems komen veel voor in bepaalde regio's van het land, waaronder de regio Houston, Texas, of zijn mogelijk meer gelokaliseerd. Deze kaart van Geology.com toont delen van het land waar uitgestrekte bodems het meest voorkomen. De beste manier om te bepalen of uw funderingsproblemen te wijten zijn aan uitgestrekte bodems, is door uw bodem te laten analyseren door een testlaboratorium om de expansieve eigenschappen ervan te identificeren. Zelfs als er uitgestrekte bodems aanwezig zijn, zullen ze doorgaans geen funderingsproblemen veroorzaken als het vochtgehalte kan worden gestabiliseerd.
Wat zijn de tekenen van bodemexpansie en krimp?
De volumeveranderingen van uitgestrekte bodems kunnen ernstige schade toebrengen aan betonnen funderingen en vloerplaten, evenals aan de kamers erboven. Dit zijn de meest voorkomende tekens om naar te zoeken:
- Gebarsten of gebogen betonnen funderingsmuren
- Scheuren in gipswanden, vooral in hoeken
- Deuren en ramen die blijven plakken
- Scheuren in de betonnen oprit of garageplaat
- Baksteenfineer dat scheurt of scheidt
- Kelder water kwel
- Bodem trekt weg van funderingsmuren
Tips om de hoeveelheid schade te beperken
Uitgestrekte bodems veroorzaken de grootste schade bij aanzienlijke of herhaalde veranderingen in het vochtgehalte. Daarom is de beste manier om schade te beperken, een constant vochtniveau te handhaven.
Bij nieuwbouw waar uitgestrekte grond een probleem is, kan het vooraf bevochtigen van de grond voordat de fundering wordt geplaatst, helpen om verdere uitzetting te beperken zodra de fundering is gebouwd.
Voor bestaande huizen kunt u de vochtbalans rond de fundering tijdens droge perioden regelen door funderingslandschappen aan te leggen of de grond water te geven met een soaker-slang. Dit helpt de beweging te stabiliseren die een fundering ervaart wanneer kleigronden uitzetten wanneer ze te verzadigd zijn en krimpen wanneer ze extreem droog zijn. Lees meer over landschapsarchitectuur en bewatering op LandscapingNetwork.com.
Gerelateerd lezen: Hoe zit het met de bodem?